Standard

A napjainkban használatos, a Nemzetközi Kinológiai Szövetség (FCI) által elfogadott fajtaleírás az alábbiakban olvasható.

RHODESIAN RIDGEBACK – FCI Standard Nr.146/1996.12.10./GB
(Magyarul: Rodéziai Ridgeback)

EREDET: Dél-Afrika.
A leírás a dél-afrikai Kennel Szövetség és a Zimbabwe Kennel Klub által készült.
Az alábbi jelenleg is érvényben lévõ fajtaleírást 1996. December 10-én publikálták elsõ ízben.

HASZNOSÍTÁS:
A Rodéziai ridgebacket a világ számos pontján használják még vadászkutyaként, de legfõképpen kiváló házörzõ és családi kutyaként ismert.
FCI OSZTÁLYOZÁS: 6-os fajtacsoport: Kopók, vérebek. (Kötelezõ munkavizsga: nincs.)

A FAJTA RÖVID TÖRTÉNELMI ÖSSZEFOGLALÓJA: Jelenleg a Rodéziai Ridgeback az egyetlen bejegyzett Dél-Afrikából származó õshonos fajta. Õseinek nyomára a dél-afrikai Fokföldön bukkanhatunk, ahol a kontinensre érkezõ korai telepesek kutyáival és a félig háziasított ridge-l rendelkezõ Hottentotta vadászkutyával keresztezõdött. Az akkori hajtóvadászatokon a kutyákat 2 vagy 3 fõs csoportokban alkalmazták, ahol a Rodéziai ridgeback vagyis Oroszlánkutya eredeti szerepe kiemelkedõ mozgékonyságának köszünhetõen, a nyom követése -fõképpen oroszláné- és a vad sakkban tartása volt a vadász megérkezéséig. Az eredeti fajtaleírást elsõként F.R.Barnes készítette Bulawayo városában Rodéziában 1922-ben, melynek alapjául a Dalmata leírása szolgált. Az elkészült fajtaleírást a Dél-Afrikai Kennel Szövetség 1926-ban jóváhagyta.

ÁLTALÁNOS MEGJELENÉS:
A Rodéziai ridgebacknek megjelenésében egy jól kiegyensúlyozott, erõs, fejlett izomzatú, fürge, élénk, eleven, szimmetrikus alakú, nagy állóképességû és jókora sebességre képes kutya benyomását kell keltenie. A hangsúly a mozgékonyságon ,az elegancián és az egészségén van mindenféle hajlam nélkül a tömörségre ill. masszívságra. A fajta különlegessége a kutya hátán található ridge; melynek vonalában a szõr ellentétes irányban nõ a szõrzet többi részéhez képest.A ridge a fajta ‘címere’. A ridgenek jól körülhatároltnak, szimmetrikusnak és fokozatosan elkeskenyedõnek kell lenniek a tompor irányába. Közvetlenül a vállak mögött kell kezdõdnie és folytatódnia a csípõcsontig. A ridgenek rendelkeznie kell 2 egyforma koronával = szõrforgóval szemben egymással. Több szõrforgó nem lehet! A szõrforgók alsó vonala nem terjedhet lejjebb mint a ridge teljes hosszának egyharmada. A ridge szélességének jó átlagértéke 5 centiméter.

VISELKEDÉS, VÉRMÉRSÉKLET:
Tiszteletet parancsoló, értelmes, idegenekkel szemben tartózkodó de nem agresszív vagy félénk.

FEJ:

KOPONYAI RÉGIÓ:
Koponya:
A fej szélessége a fülek között, a távolság a nyakszirttõl a stopig, stoptól az orr végéig azonosnak kell lennie. Sík, a fülek között széles. Nyugalomban ránctalan.
Stop (homlok és az arcorr közötti hajlat):észszerûen, jól meghatározható. Nem képez egyenes vonalat az orr és a nyakszirtcsont között.

ARCORRI RÉGIÓ:
Orr: Az orr színe fekete vagy barna lehet. A fekete orr kísérõje a sötét szemszín, a barna orré pedig a borostyánsárga szemszín.
Arcorr: A pofa hosszú, mély és erõteljes.
Ajkak: Az ajkak tiszták, szorosan rásimulnak az állkapocsra.
Állkapocs, fogazat: Az állkapocs erõs, tökéletes komplett, ollós harapású fogazattal, azaz a felsõ fogazat szorosan fedi az alsó fogazatot, és az állkapocsra merõlegesen ülnek. A fogazat jól fejlett különösen a metszõfogak.
Arc: Az arc tiszta.
Szemek: Mérséklelten távol ülõek, kerekek, fényesek, szikrázóak, intelligenciát sugároznak, színük harmonizál a szõrzet színével.
Fülek: Kevésbé magasan tûzöttek, közepes méretûek, a fültõnél szélesek és fokozatosan elkeskenyednek és egy lekerekített pontban végzõdõek. A fejre simulónak kell lenniük.

NYAK:
Korrektül hosszúnak kell lennie, erõs és ‘ránctalan’.

TEST:
Hát: Erõteljes.
Csípõ: Erõs, izmos, kissé ívelt.
Mellkas: Nem túl széles, de nagyon mély és öblös, a könyökig ér. Oldalnézetbõl látható a mellkas elülsõ része. A bordák mérsékelten íveltek, és sohasem hordós ívûek.

FAROK:
A tövénél erõs és fokozatosan elkeskenyedik, egyöntetû, mérsékleten hosszú. Se nem túl magasan vagy alacsonyan tûzött, enyhén görbített, sohasem kunkorodó.

VÉGTAGOK:
MELLSÕ VÉGTAGOK: A mellsõ lábaknak tökéletesen egyenes vonalúnak kell lenniük, erõsnek, és jó csontozatúnak, a könyökök pedig szorosan a test mellett. Oldalnézetbõl a mellsõ lábak szélesebbnek tûnnek mint szembõl.
Vállak: A vállak szárazak, jól izmoltak.
Lábtõ: Erõs, enyhe ívvel.

HÁTSÓ VÉGTAGOK: A hátsó lábak izmai szárazak, jól körülhatárolhatóak.
Térd: Jól forduló térdkalács.
Csánk: Erõs, viszonylag lent helyezkedik el.

LÁBAK: A lábak szilárdak és legömbölyítettek, boltozatos lábujjakkal és erõs, rugalmas talppárnákkal. Az ujjak és a talppárna közötti részt szõr védi.

JÁRÁS, MOZGÁS:
Egyenesen elõre haladó, kötetelen és élénk.

SZÕRZET:
TÍPUSA: Rövid, sûrû, sima és fényes de sohasem bolyhos vagy selymes.

SZÍNE: A halvány búzaszíntõl a vöröses búzaszínig. Egy kevés fehér a mellkason és a lábujjakon megengedett de túl sok fehér szõr nem kívánatos az alábbi helyeken: a hason, és a lábujjak felett. Sötét pofa és fül megengedett. A fekete szõr a szõrzetben kifejezetten nem kívánatos.

MÉRET ÉS TESTTÖMEG:
Marmagasság: Kanoknál: 63-69 cm.
Szukáknál: 61-66 cm.
Súly: Kanoknál: 36,5 kg.
Szukáknál: 32 kg.

HIBÁK:
Bármilyen eltérés a fent megjelölt pontoktól hibát jelent, hogy ezeket milyen komolynak ítéljük meg az függ annak mértékétõl.

Megjegyzés:
A kanoknak jól láthatóan két kifejlett herével kell rendelkezniük a herezacskóban elhelyezkedve.

Forrás:
FCI
Fordította: Kertész Melinda.
(C) Minden jog fenntartva!