Vezetőség

Elnökség:

Elnök: Egervári Tibor

Elnökségi tag: Papp Viktória

Elnökségi tag: Szórádi Anita

Pót Elnökségi tag: Deák Andrea

Pót Elnökségi tag: Ferenc Krisztina

 

Tenyészbizottság:

Elnök: Papp Viktória

Tag: Deák Andrea

Tag: Fülöp Orsolya

Tag: Sárkány Péter

Tag: Szórádi Anita

 

BEMUTATKOZÁS

Egervári Tibor

A szerelem a fajtával a 2000-es évek elején indult, amikor Balatonfüreden találkoztam egy Ridgebackkel.
Már akkor lenyűgözött a különleges, magabiztos, tekintélyt parancsoló megjelenése. Az izmos és elegáns testfelépítése, amikor végigsétált a parton.
Rövid beszélgetés után kiderült, hogy a mentalitásuk, hűségük, gazdi orientáltságuk is figyelemre méltó.
Már akkor tudtam, hogy egyszer egy ilyen nagyszerű kutya, az életem része lesz.
Erre úgy 14 évet kellett várnom, mire adottak lettek a körülményeim egy ilyen szép találkozásra.
Chad azóta is a mindennapjaim szerves része, aki mindig tanít valami újat.
Vele kezdtem el versenyezni, majd ketten együtt, sok erőfeszítéssel, munkával, energiával, de egyre bátrabban vettük az akadályokat.
Hazai versenyek után, nemzetközi és világkiállításokon való részvételünkkel.
Ő ösztönzött, hogy minél többet olvassak, tanuljak, tudjak a fajtáról.
2016- ban megalakult hazai klubunk, melynek megtisztelő elnöki pozícióját azóta én töltöm be.
Munkám során az a cél motivál, hogy ezek a csodás kutyák, nagyszerű és felelősségteljes gazdikhoz kerüljenek.
Legyen szó kiállításról vagy családtagként betöltött szerepükről.
A hazai tenyésztők motiválása, támogatása, hogy munkájukat egyre magasabb színvonalon végezhessék, mind a tenyésztés, mind a fajtamentés területén.

Papp Viktória

A rodéziai ridgebackben, amikor a fajtát megismertem és személyes kontaktusba kerültem vele, elsősorban belülről fakadó szépsége és méltóságteljes külleme ragadott meg. Aztán azt is megtapasztaltam, hogy a fajta mindemellett hihetetlenül intelligens és nagyon jó jellemű, viselkedésű is. Ekkor tudatosult bennem, hogy ezt a fajtát kerestem. Ez a felismerés 2011-ben ért, de a Kutya már jóval ezelőtt, mindig is jelen volt az életemben. Részt vettem számos tájjelegű és CAC valamint jó néhány klubkiállításon is, de akkor még az oldalamon skótjuhász-komondor-német boxer és golden retriever állt. Mindegyik fajtától, tenyésztőitől és gazdáitól rengeteget tanultam. Az aktív pápai kutyaiskolás évek alatt szintén sok tapasztalatot szereztem a kutyákról és elég vakmerőnek éreztem magam, hogy egy makacs, ám de csodálatos fajtát tudjak magam mellett.
2011-ben tulajdonosa lettem az első rodéziai ridgeback kutyámnak, aki méltó volt arra, hogy általa e fajta mellett elköteleződjek. 2013-tól a kennelem létrejötte után pedig a fajta karakterbeli vonásainak megőrzése lett a legfőbb célom.
Sikerült 2016-ban az első magyar ridgeback klubot létrehoznunk, majd 2018-ban nagy megtiszteltetés ért, mikor megválasztottak a tenyésztési bizottság elnökévé és a megbízatásom azóta is tart. Igyekszem jó példát mutatni, hogy mennyire fontosak az egészségügyi szűrések, illetve a kutyákkal való megfelelő sportolás és minőségi időtöltés. Ennek prezentálására számos rendezvény, falkatúrák-szemináriumok- jótékonysági kutyás sport és örökbefogadó nap-sportnap az agárpályán és számos szocializációs séta megszervezésében szorgoskodtam. Emellett fő célom a Tenyésztési Szabályzatunk segítségével a minőségi tenyésztésre való ösztönzés.

Szórádi Anita

Az életem első ridgebackje 2006-ban lépett az életembe. Számomra első pillanattól nagy szerelem, ezért a napjaim nagy részét (valamilyen formában) azóta is ők töltik ki – “A rodéziai ridgeback”.
2010 óta tenyésztem őket. A kutyáim helytálltak a kiállítások világában, kutyás sportokban és nem utolsó sorban családi kutyaként, barátként, testőrként.
Az egyedszám és a fajta iránti érdeklődés növekedésével fontosnak tartottam az RRCH megalakulását, aminek egyik alapítótagja vagyok. A kezdetektől fogva fontos volt számomra, hogy egy jó közösséget alakítsunk ki, akikkel együtt dolgozva az egyik fő cél a rodéziai ridgeback MENTÁLIS és FIZIKAI egészségének megóvása, jóléte, szaporítók elleni küzdelme és a fajta mentés segítése.
A jelenlegi tapasztalataim és tudásom fényében szeretném segíteni a rodéziai ridgeback fajta iránti új érdeklődőket, tenyésztőket és azon dolgozni, hogy Magyarországon jó idegrendszerű, standardnek minél közelibb állomány kerüljön tenyésztésbe.
Jelenleg tenyészbizottsági és elnökségi tagként erősítem, segítem az egyesület munkáját.

Deák Andrea

A rodéziai ridgeback több, mint 10 éve része az életemnek. Ez idő alatt nemcsak a fajta jellemét, viselkedését sikerült alaposabban megértenem, hanem részese lettem a kutyakiállítások világának, valamint megismerkedtem a ridgebackkel űzhető sportok jórészével is.

2016-ban alapítottam kennelemet Kishima néven. Jelenleg négy rodéziai ridgebackkel élek együtt, a legidősebb 11 éves, a legfiatalabb fél éves múlt. Rendszeres résztvevője vagyok a tenyésztői szemináriumoknak, hazai és külföldi szakmai fórumoknak, genetikával, szaporodásbiológiával és ortopédiával kapcsolatos tanfolyamokat végeztem el. Saját fejlődésem mellett a kutyáim képzésére is nagy hangsúlyt fektetek ezáltal biztosítva részükre a megfelelő életmódot.

A hazai egyesületnek (RRCH) alapítása óta aktív tagja vagyok. Elnökségi és tenyésztési bizottsági tagként továbbra is egy jól működő, a fajtáért tenni akaró közösségért fogok dolgozni. Céljaim között szerepel, hogy hazánkban ezt a fajtát ne csak csodálatos külleme, hanem a benne rejlő rendkívüli képességek szerint is megismerjék az emberek és ez alapján válasszák társnak. Másfelől fontosnak tartom, hogy a fajtaklub különböző alternatívákat tudjon mutatni az érdeklődő ridgeback tulajdonosoknak, jövőbeli gazdáknak legyen szó tenyésztésről, kiállításról, munkavonalú képzésről, sportról vagy egészségről, általános életmódról. A Tenyésztési Bizottságban az egészséges, mentálisan stabil, eredeti funkciójának megfelelő állomány kialakítása és megtartása érdekében fogom munkámat végezni, emellett szakmai segítséget kívánok nyújtani a tenyésztés iránt még csak érdeklődő vagy már kezdő tenyésztőként tevékenykedő tagjaink részére.

Sárkány Péter

A rodézia ridgeback fajtával 2011-ben ismerkedtem meg, majd ezt követően sokat kutatgattam utánuk. Temperamentumuk és a jellemük végül teljesen megfogott. Még ebben az évben tulajdonosa is lettem egy kiemelkedően karakteres kan ridgebacknek egy ízig-vérig ösztönös “példánynak”. Általa aktív tagja lettem egy kutyaiskolának, ahol hosszú évek alatt rengeteget tanultunk és végül az ovisok segítői “nevelői” lettünk együtt. 2015-ben gyarapodtam egy szuka kutyával és vele belevetettem magam a kutyakiállításos világba is és később a tenyésztésbe együtt működve Viktóriával. A kiállítások alatt elég sok küllemileg jó de temperamentumában nem megfelelő kutyával találkoztam. Jelenleg 2 szukával élek együtt. Az RRCH alapítása óta az egyesület tagja vagyok. Igyekeztem mindig aktívan részt venni az Egyesület életében, amiben tudtam segítő kezet nyújtottam. A Tenyésztési Bizottságban az egészséges, temperamentumában megfelelő állomány érdekében szeretném munkámat végezni. Fontos számomra hogy tenyésztéssel foglalkozóknak, amennyiben ezt kívánják, a megfelelő segítséget megadjam, tapasztalataimat megosszam.

Fülöp Orsolya

A Rhodesian Ridgeback fajta iránti szeretet már gyermekkoromban kialakult bennem. Négy éves voltam, amikor az első ridgebackemet, Butchot kaptam, azonnal mély kötelék alakult ki közöttünk. Kilenc évvel ezelőtt az első, törzskönyvvel rendelkező ridgeback kutyám Morpehus megérkezett hozzánk és úgy döntöttünk, belevágunk a kiállításokba közösen. Ettől a ponttól pedig nem volt megállás. A versenyzés és a fajta aprólékos tanulmányozásának igényét, majd alapos megismerését és e csodálatos kutyák iránti, egyre mélyülő rajongást hozott magával. Az első kiállítás után 6 évvel pedig megalapítottam a Hopeful Star Kennelt. Jelenleg négy csodás ridgebackkel osztom meg a mindennapjaimat.
Fő célom Tenyész Bizottsági tagként, hogy egy erős és összetartó közösséget építsünk ki a fajtaklubbal a hátunk mögött, mely nem csak a jelenlegi tenyésztők számára ad egy biztos alapot ahová fordulhatnak bármikor, de a leendő tenyésztők részére is útbaigazítást és segítséget nyújt. Fontosnak tartom a fedező kan tulajdonosok helyes és megfelelő tájékoztatását is, hisz kiemelkedő szerepük van tenyésztésben.

Ferenc Krisztina

Életem első ridgebackjével közel 20 éve találkoztam, meglátni és megszeretni egy pillanat műve volt, de elég sok időnek kellett eltelnie, mire az első saját ridgebackemet magam mellett tudhattam, Rafiki 2019 óta él velünk.
A kutyázás régóta az életem része, tinédzserként kaptam az első kutyámat és mellette több, mint 20 éve dolgozom ringtitkárként kutyakiállításokon. Az itt szerzett tapasztalataimmal szeretnék a klubnak is a jövőben segíteni.
Rafikivel közösen kipróbáltuk a kiállítások és a kutyás sportok világát is, így hiszem, hogy egy ridgeback nemcsak a kiállításokon állhatja meg a helyét, hanem éppolyan jó lehet a kutyás sportokban is.
Az RRCH életében is szeretnék tevékenyen részt venni, célom, hogy a klub egy jól működő közösség legyen minden ridgeback imádó számára, a fajtát minél jobban megismertethessük a nagyközönséggel és segítsünk a régi és új gazdáknak abban, hogy megfelelő időtöltést találjanak a kedvenceikkel, akár kiállítási, akár kutyás sport irányban indulnának el.