Új kiskutya tulajdonosoknak

ÚJ KISKUTYA TULAJDONOSOKNAK

Nagyon sok kölyök költözik most az új otthonába, így szeretnék egy olyan gyakori problémával foglalkozni, amellyel a tenyésztők találkoznak, amikor a kölykeik új gazdikhoz kerülnek.

Reális elvárások

Látod a tenyésztők fotóit és videóit, ahol a kölykök mind szociálisak. Csendben vannak a kennelben. A tenyésztő videóin azt látod, hogy a kölykök teljesen nyugodtak, boldogok, játékosak. Minden csodálatosnak tűnik, és Te pedig hazaviszed a kölyköt. És akkor beüt a valóság.

A kölyök az első pár éjszakát végigsírhatja a szobakennelben, amitől fáradt és ideges leszel.

A boldog, szociális kölyökkutya nem hajlandó üdvözölni sem azt a fél tucat, túlzottan izgatott barátodat, akiket meghívtál, hogy nézzék meg az új kiskutyádat, sem a nem kevésbé izgatott gyermekeidet.

A kölyök nem hajlandó pórázon sétálni. Sokan csodálkoznak, hogy hogyan vált a tökéletes kölyök egy rémálommá.

Nos, beszéljünk arról, mik lehetnek a reális elvárások egy kölyökkutyával szemben, amikor új gazdihoz költözik. Először is, a kiskutya születése óta a tenyésztő otthonában élt. A kölyköknek volt anyja és gyakran alomtársai is. Napi rutin szerint teltek a napjaik, megtanították nekik az elvárásokat és teljes mértékben a komfortzónájukban voltak. És most hirtelen egy teljesen új környezetbe kerültek. Képzeld el, hogy egy teljesen ismeretlen országban találod magad, gyakran a világ másik részén. Csak néhány szót ismersz a nyelvükből. Mások a fák, az állatok, az illatok, a hőmérséklet és az emberek. Most ennek a közepén megváltoztatjuk a napi rutinodat, eldöntjük, hogy olyan emberekkel bulizz, akiket nem is ismersz, és olyan dolgokat csinálj, amelyekről fogalmad sincs. Enyhén szólva is nyomasztó.

Pontosan ezen megy keresztül minden kiskutya, amikor az új otthonába kerül. A stressz különböző formákban nyilvánul meg. Nem eszik, nem hajlandó játszani és üdvözölni az embereket. Félnek az állatorvosi rendelőben, vagy amikor idegenek nyúlnak feléjük. Előfordulhat hányás, hasmenés és depresszió is.

Tehát mit tehetsz új gazdiként, hogy segítsd a kölyök akklimatizálódását?

–              A legtöbb kölyökkutyának 3-4 hétig is tart, amíg megszokja az új otthonát. Ismételd utánam – HÁROM-NÉGY HÉT, ami néha még tovább is tart! Nem 1-2 nap. Nem tudom elégszer hangsúlyozni, hogy mennyi idő kell a kölyöknek, mire jól érzi magát az új otthonában!

–              Az első héten korlátozzuk a vendégek számát. Megértem, hogy izgatottan várod, hogy megmutathasd az új kölyökkutyát, de nekik időre van szükségük ahhoz, hogy alkalmazkodjanak. Várj 1-2 hetet, mielőtt áthívnál embereket.

–              Kérd meg a vendéget, hogy üljön le a földre és engedje, hogy a kölyökkutya közeledjen hozzá. Ne sikoltozzon és ne akarja felkapni a kölyköt!

–              Alakíts ki egy napi rutint

–              Korlátozd a kiskutya bejárását a ház / lakás egy kisebb részére. Ez nemcsak csökkenti a kiskutya nyomasztó érzését, hanem lehetővé teszi, hogy figyelhess rá

–              Ne várd el egy 8-13 hetes kölyöktől, hogy szépen sétáljon pórázon. Ehelyett otthon gyakoroljatok, ahol jól érzi magát. Hagyd, hogy húzza a pórázt, adj neki jutalomfalatot, bátorítsd, hogy sétáljon veled

–              Ha a kölyök nem akar sétálni, akkor adj neki időt. Az első sétánk a városban egy kis háztömb körül 1-1,5 órát vett igénybe. Csak akkor léptem, amikor ő kezdeményezte a mozgást, mivel időre van szükségük, hogy befogadják a különféle környezetet

–              Értsd meg, hogy a kölyöknek időre van szüksége, hogy a családjának lásson téged. Azonnali kötődést elvárni irreális dolog.

–              Tanítsd a kölyköt. Ez nem csak a kötődést segíti, hanem így a kölyök tőled várja majd az útmutatást.

–              A gyerekek is nagy stresszfaktorként hatnak a törékeny, apró kölykökre, így mindig tartsd szemmel a kölyköt, ha gyerekek vannak a közelében.

–              Végül legyél türelmes. Ne jelentsd ki, hogy “úristen, valami baj van ezzel a kutyával”. Semmi nem történik egy éjszaka alatt.

A sétákat kölyökkori tempóban kell megtervezni. Így elfordulhat az, hogy te egy vidám sétát képzelsz el a tó körül, a valóságban pedig a kölyök aznap csak egy rövid távot tud csak megtenni. A legtöbb séta a számomra sokáig tart, mivel gyakran csak állok, ameddig a kölyök óvatosan felfedezi az új környezetet. Mindennek kulcsa a türelem!

Ne feledd, ha a kölyök csodálatosan viselkedett a tenyésztőnél, de most küszködik, akkor Neked, mint gazdinak kell segítened a kölyköt alkalmazkodni, amihez idő, türelem és tanítás szükséges. Legyenek reális elvárásaid és adj a kölyöknek pozitív élményeket. Minden kiskutya egyéniség, ne hasonlítgasd össze a jelenlegi kölyköt a régi kedvenceiddel és ne ítéld meg a viselkedését az alapján, hogy a másik kutya anno hogyan kezelte a dolgokat. Végül pedig próbáld meg a dolgokat a kiskutya szemszögéből nézni és a helyzeteket ennek megfelelően alakítani.

“ismeretlen szerző tollából”