Blog

Elindítjuk az RRCH blogunkat! Kérdés észrevétel vagy egyes téma iránti igényeteket jelezzétek felénk!

Kezdjük az alapoktól. Olvashattátok már cikkünket, hogy vajon kinek való és kinek nem a rodéziai ridgeback fajta. Aki még nem olvasta az alábbi linken elérhető: https://www.rrclubhungary.hu/rhodesian-ridgeback/kinek-ajanljuk-a-fajtat/

Miután meggyőződtünk arról, hogy igen való nekünk és felvettük a kapcsolatot tenyésztőkkel fontos, hogy odafigyeljünk arra, hogy akár hazai akár külföldi kennelből választott kiskutyánkhoz FCI által kiállított törzskönyvet mindenképp kapjunk. Külföldön vannak olyan kennelek ahol ugyan törzskönyvet adnak a kölyökhöz de a szervezet amihez tartoznak nem FCI által elfogadott. Egészségügyi szűréseket ezen tenyésztők is végeznek, azonban ha ezt a kiskutyát kiállításra vagy tenyésztésre szánnánk az abban az esetben nem lehetséges. A legegyszerűbb ellenőrzési módja ennek, hogy a kennelnevet az alábbi linken ellenőrizzük, illetve elkérjük a szülők papírjait és keressük az FCI logót.

https://fci.be/en/affixes/

Következő témánk hazavittük a kölyköt mire figyeljünk. Örök vitatott téma mennyi idősen hozzuk el a várva várt kiskutyát! Tenyésztési szabályzatunk előírja, hogy a betöltött 56. napot megelőzően nem kerülhet újgazdához a kölyök. https://www.rrclubhungary.hu/wp-content/uploads/2019/10/RR-Teny%C3%A9szt%C3%A9si-Szab%C3%A1lyzat-tervezet.pdf

A kiskutya védelme érdekében tanácsos 2 oltással elhoznunk és a 4. oltás követően vigyük csak közösségbe. Az oltási protokoll változó lehet akár a területi veszélyek akár tenyésztői vagy állatorvosi szokások miatt. Minden esetben kérjük ki a tenyésztő véleményét. Ami a legfontosabb a következetesség az első perctől fogva. Minden új dologhoz fokozatosan szoktassuk hozzá, így például az egyedülléthez is, akkor is ha 0-24 órában otthon vagyunk mert ez egy fontos dolog hogy tudjon önállóan is lenni anélkül hogy szeparálna ami sok keserűséget hozhat magával. Ahogy összébb csiszolódtunk és a kötelező oltásokat is megkapta elkezdődhet a szocializáció megerőltető fizikai terhelés nélkül! Érdemes ez idő alatt megfigyelni a kölyköt mi az ami iránt nagyobb aktívitást mutat. Rengeteg sportra alkalmasak, főleg aminek a mozgás az alapja. DE 12 hónapos korig ezeket nem lehet megterhelően végezni csak apránként hozzá lehet szoktatni. 12 hónapos kor felett is csak fokozatosan. 18 hónapos korban ajánljuk a diszplázia szűrést. Amennyiben az orvos mindent rendben talál ez az egyik lépés ahhoz, hogy tenyészszemlén részt vehessen, de erről majd később beszélünk.

Most maradjunk az életmódnál, a sportnál, ami ezt követően aktívan űzhető. Gondolunk itt a bikejoringre, canicrossra, coursingre, futásra és nagyobb túrákra. A mozgás mellett az orruk és agyuk is nagyon értékes és fejleszthető. Szuper program számukra a mantrailing, obedience, agility és amennyiben a vadászat felé kacsingatunk akkor a vércsapára is valamint gombakereső kutyáknak is alkalmasak lehetnek. Természetesen célirányosan is „válaszhatunk” kölyköt amennyiben konkrét elképzelésünk van a jövőjét illetően, de tartsuk szem előtt, hogy ha mégsem lesz alkalmas arra a célra amit kitűztünk számára abban az esetben is legyen helye a családban! Hallgassunk a tenyésztőre elsősorban mondjuk el mi a célunk mit szeretnénk és fogadjuk el a tanácsát hisz ő az aki jó esetben 0-24-ben a kölykökkel van és születésük pillanatától figyelemmel kíséri fejlődésüket mint fizikálisan mint mentálisan. Több tenyésztő elvégzi a Volhard tesztet ami iránymutató lehet a kiskutya jövőjét tekintve. Nem egy pontos „ábrát” kapunk, de ha elolvassuk az összegzésen kívül, hogy a feladatokat hogy teljesítette akkor azért egy képet kapunk a kiskutya erősségeiről valamint gyengeségeiről. Időközben a kiskutya nagykutya lett és megfordul a fejünkben, hogy ha kan akkor fedezzen ha pedig szuka akkor szeretnénk neki egy almot kizárólag akkor ha standardnak megfelel és az egészségügyi szűrések is engedik….na de hogy jutunk el a tenyészszemlére? Blogunk következő része majd erről fog szólni.

Készítette: Papp Viktória_2023. 07. 27.

 


 

II. rész Tenyészszemle

A tenyészszemlére jelentkezés előtt a szabályzatunkban leírt kötelező egészségügyi szűrések elvégzéséhez adunk útmutatót.

Tenyésztési szabályzatunk elérhető az alábbi linken: https://www.rrclubhungary.hu/wp-content/uploads/2019/10/RR-Teny%C3%A9szt%C3%A9si-Szab%C3%A1lyzat-tervezet.pdf

A röntgen vizsgálattal járó csípő-könyök-váll diszplázia szűréskor a kutyának be kell töltenie a 18 hónapos kort. Az RRCH a röntgenfelvétellel járó vizsgálatok eredményeit azon állatorvostól fogadja el, aki tagja a Magyar Kisállat Ortopédiai Egyesületnek. https://www.kisallatortopedia.hu/tagjaink

Amennyiben olyan állatorvos készíti az röntgenfelvételeket, aki nem tagja a Magyar Kisállat Ortopédiai Egyesületnek, az köteles felküldeni elbírálásra a Magyar Kisállat Ortopédiai Egyesülethez.

A genetikai vizsgálat (JME-DM) bármely életkorban elvégezhető. 2 külföldi labor rendelkezik a fajtánk részére külön csomagokkal, melyekben a JME és DM szűrés szerepel. Természetesen önmagában a 2 kötelező szűrés is kérhető.

Rhodesian Ridgeback Panel

https://shop.labogen.com/gentest-bestellung/hund/rhodesian-ridgeback/

Kennelnév kiváltásának feltételeit itt találjátok:

http://kennelclub.hu/index.php?link=kennelnev&m=353

Egy tenyészszemlével rendelkező szuka szükséges ahhoz, hogy a kérelmet elindítsuk és érdemes ellenőrizni az általunk kitalált kennelnevet az FCI oldalán hogy esetleg más már használja-e.

A tenyészszemlézett kan vagy szuka kutyánk mellé mindig igyekezzünk a legjobb párt választani és figyeljünk oda az adott kutya papírjaira is és temperamentumára.

A kantulajdonos a fedeztetést követően értesíti a Tenyésztési Bizottságot az erre a célra fenntartott Fedeztetési Igazolás beküldésével.

https://www.kennelclub.hu/files/files/KENNELCLUB/Fedeztetesi_hu_en_fill.pdf

A szuka fialását a tulajdonos 10 napon belül köteles tájékoztatni elektronikus úton a Tenyésztési Bizottságot.

———————————————————————————————–

III. rész A kölykök születése

A sikeres pároztatás esetén kezdetét veszi a legizgalmasabb és legszebb időszak és egyben a legnehezebb is! A szüléshez megosztunk Veletek egyhasznos cikket, mely segítségül lehet számotokra, DE ahogy a cikkben is olvashatjátok, hogy ÁLLATORVOS mindig legyen elérhető, akit értesíthettek szükség esetén!

A törzskönyvek leadásához kérünk benneteket, hogy használjátok az online felületet (TIRR). Első körben regisztráció szükséges. Majd a bejelentkezés után bármilyen kérdéseteket van, keressetek bennünket bizalommal. https://tirr.meoesz.hu/index.php?m=ugyintezes

Készítette: Papp Viktória_2023. 08. 06.

 

IV. rész

Új és éppen nagyon aktuális témánk 🙂 

A chip és Tulajdonjog átírás:

Az első és legfontosabb feladat, hogy az új kiskutya chipjét az állatorvosnál mihamarabb a nevünkre írassuk. Ehhez szükség lesz a kutyus oltási könyvére vagy az útlevelére illetve egy tulajdonjog átruházást igazoló nyomtatványra is melyet az alábbi linken találtok meg:

https://www.kennelclub.hu/files/files/KENNELCLUB/egyeb/Atiras_hu_en_fill.pdf

A második, de szintén fontos dolog, hogy a kölyök Törzskönyvét is átírassuk a nevünkre. Új dokumentum nem szükséges ehhez csak a fent említett nyomtatvány. A tulajdonjog átírásban kérhetjük a tenyésztő segítségét is vagy fel kell venni a kapcsolatot a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületével.

Elérhetőségük: http://www.kennelclub.hu/?link=Torzskonyvezessel_kapcsolatos_ugyintezes_

A rodeziai ridgeback a VI-os fajtacsoporthoz tartozik így jelenlegi ügyintézőnk Magyari Krisztina.

Jogosan merül fel a kérdés azokban, akik kizárólag hobbi céllal vásárolták a kiskutyát, hogy akkor miért van szükség arra, hogy a törzskönyvet a nevükre vegyék mondván bőven elég, ha a chipet az állatorvos átírta a nevünkre, hisz nem fognak kiállításra járni illetve nem terveznek tenyészteni. Ennek ellenére azt javasoljuk, hogy ne felejtsük el a törzskönyv átírást, ne maradjon a tenyésztő nevén a kölyök!

Készítette: Papp Viktória_2023. szeptember 9.