Dermoid Sinus

Mi a dermoid sinus?

A dermoid sinus együtt jár a ridgeback tenyésztéssel.

Jelenleg is kutatás folyik a DS öröklődésével kapcsolatban.  A tenyésztők nem tudják kizárni annak lehetőségét, hogy a tervezett alomban, 100% -os eséllyel elkerüljék a DS-es kiskutyák megszületését.  A legtöbb, amit az elkerülése érdekében lehet tenni, hogy a vemhesség alatt, vagy már a tüzelés kezdetétől folsavat adagolunk a tenyész szukának,  plusz amit korábban is, figyelembe vesszük a ridge-ért felelős géneket.  Jelenleg ezt a gént tartjuk felelősnek a dermoid sinus kialakulásáért.

  • Domináns homozigóta  = RR (2 ridge gén)
  • Heterozigóta = Rr ( 1 ridge gén)
  • Recesszív homozigóta = rr ( ridge nélküli)

Apa és anya

  • R/R x R/R  = 100% ridges; 0% ridge nélküli;  megnövekedett DS rizikó faktor
  • R/R x R/r vagy R/r xR/R  = >95% ridges; <5% ridge nélküli; normál DS rizikó faktor
  • R/r x R/r =  75% ridges; 25% ridge nélküli; normál/ alacsony Ds rizikó faktor

Alapelvünk az, hogy a tenyésztők szűrjék DS-re kiskutyáikat, szükség esetén műttessék meg, majd varrat szedés után, (szeróma kialakulásánál, annak felszívódása után) gyógyultan adják új otthonukba. Fontos, hogy a műtét napjáig ne legyen megvágva a DS és ne kapja  “véletlenül’ pont oda a vakcinát. Figyeljük, hogy az alomtársai játékból se tépjék az érintett részt, tartsuk még inkább tisztán őket, idő előtt ne fertőződjön be a dermoid sinus.

Vannak tenyésztők akik szelektálnak és eutanáziát alkalmaznak a ds-es kiskutyákon.  Esetenként erre szükség is lehet, amikor a DS mértéke összeegyezhetetlen az élettel. ( Pl. maradandó bénulás, súlyos idegrendszeri tünetek)

Hogyan kell vizsgálni?

A dermoid sinus, a bőrfelszínről induló, a gerinc irányába forduló bőr nyúlvány, aminek a belseje szőrös és faggyús lehet. Tapintásra mintha egy fonalat, damilt vagy szívószálat éreznénk a bőr alatt, ami akár el is ágazhat más irányba. Kiskutyáinkat alaposan át kell vizsgálni, ha nem vagyunk biztosak abban, hogy DS-t érzünk-e, le kell borotválni a bőrfelszínt, és ekkor megláthatjuk a kicsi, gombostű nagyságú bemenetet.  Olyat is találhatunk, aminek nincs a bőrfelszínről bemenete, mint egy buborék helyezkedik el a bőr alatt.

Az a tapasztalatunk, hogy sok állatorvos nem ismeri a DS-t, ezért tanácsért, állatorvos ajánlásért nyugodtan forduljanak egyesületünkhöz, vagy más RR tenyésztőhöz.

Állásfoglalásunk leendő RR tulajdonosokhoz:

-A DS-es kiskutyák műtét után, gyógyultan, bátran új családba költözhetnek, Ők is teljes értékű ridgebackek, de tenyésztésbe NEM vonhatóak!

Mint például ez a szép kislány 🙂