Kinek ajánljuk a fajtát?

Ha eljutottál erre a weboldalra, akkor valószínűleg hallottál már a „csíkos hátú oroszlánvadászról”, esetleg kiállításon, séták során találkoztál már ezekkel a csodálatos, nagytermetű, erős, de mégis elegáns kutyákkal.

És ilyenkor elgondolkozol azon, hogy vajon neked való-e egy ilyen kutya?

A kérdés eléggé összetett, de megpróbálunk rá válaszolni.

Amennyiben életed első kutyájának gondolod a ridgebacket, akkor nem feltétlenül a legmegfelelőbb választás. Ahogy talán már gazdiktól is hallottad, nem könnyű fajta és gyakran még a tapasztalt ridgeback tulajdonosoknak is okozhatnak fejtörést. Erősek, nagytermetűek, a kopó mivoltukból adódóan nagyon erős a vadászösztönük, az úgynevezett „prey drive”. Mindent imádnak hajtani, kergetni, ami gyorsabban mozog náluk.  A területőrző képességük is ösztönös, így nem árt, ha egy határozott és következetes gazdi tartja ezt kordában, akinek már van kutyás tapasztalata. A legnehezebb feladat, hogy a makacs önálló ridgebacket, hogyan irányítsuk megfelelően, amelynek nem az erő és durvaság a titka.

Amennyiben csak egy kerti díszt szeretnél, egy nagy kutyát, aki majd távol tartja a betolakodókat a méretével és a viselkedésével, akkor sem Neked való ez a fajta. A ridgeback rettentő módon igényli az emberi társaságot, a gazdái, a családja, a falkája közelségét. Épp ezért kizárólag kertbe száműzve nem fogja jól érezni magát. Nem véletlen, hogy a tenyésztők nagy része csak kinti tartásra nem ad el kölyköt. A legideálisabb helyzet, ha kertes házba kerül, bejárással a házba, ahol a család, a gazdái mindennapjaiban részt vehet.

Bármilyen furcsának is hangzik, a lakásban tartás viszont nem kizáró ok, hiszen ez a nagytermetű kutya bent is teljesen jól érzi magát, ha van egy kényelmes, komfortos helye.  A kulcsszó a mentális / fizikai lefárasztás. Ha kellően kifárad, akkor szinte észre se venni a lakásban, annyira csendes.

Akkor sem biztos, hogy Neked való ez a kutya, ha a mai emberek pörgős életét éled, reggel hét, fél nyolc tájban elmész otthonról és este hétkor (vagy később) kerülsz haza. Így a kutyádra maximum 10-15 perced van reggel és este az egyéb programjaid között. Ahogy fentebb írtuk, ez a fajta nagyon gazdaközpontú, ráadásul nagy mozgásigényű. Ha az életed hasonlít a fentiekhez, akkor ne akarj ridgebacket. Bár más fajtát se nagyon.

Akkor is el kell gondolkodnod, hogy nem lenne-e jobb választás egy másik kutya, ha a kutyaiskolák sztárjai szeretnétek lenni. A ridgeback képezhető, okos, jutalomfalattal jól motiválható, de a monoton gyakorlást nem szereti. Nem fogod tudni órákon át ugyanazokat a feladatokat kérni tőle, mert egy idő után megmakacsolja magát és úgy fog rád nézni, hogy „megmutattam, hogy tudom, akkor minek kell újra és újra megcsinálnom”?  Ennek ellenére hazánkban is van jó pár BH vagy magasabb szintű vizsgával rendelkező egyed. Léteznek azonban más kutyás sportok, melyekben kiemelkedő teljesítményt nyújthatnak – ilyen a mantrailing, a coursing, a bikejöring, a canicross, a scooter – minden, ahol futni kell, vagy az orrát használhatja.

Azt azonban mindenképpen ajánljuk, hogy a kölyökkel járjatok kutyaoviba, kutyaiskolába. Elengedhetetlen ugyanis számukra a korai szocializáció – más emberekkel, kutyákkal – és az sem hátrány természetesen, ha felnőve az alapparancsokat ismeri. Egy felnőtt, neveletlen ridgeback kifejezetten veszélyes lehet.

Ha sportos típus vagy, vagy csak sokat kirándulsz, túrázol, akkor viszont KIFEJEZETTEN Neked való ez a fajta. Hatalmas a mozgásigénye, így egy közös futás, túrázás, kirándulás tökéletes program lehet a kettőtöknek.

Ha társat keresel, akár egyedülálló vagy, akár nagy családban élsz, akkor is tökéletes választás lehet, feltéve, ha beengeded őt a mindennapjaidba.

Ami esetleg kérdésként még felmerülhet.

Ridgeback és a gyerekek

A ridgebackek híresek arról, hogy mennyire jól kijönnek a gyerekekkel. Egy kölyök vagy kamasz ridgeback azonban még nincs tisztában az erejével, a játékstílusa pedig amúgy is egy kölyök raptoréra hasonlít, így akaratlanul is feldöntheti, véletlenül megcsípkedheti a gyerekeket. Ezért ebben a korban nagyon fontos a szülői felügyelet. Egy felnőtt kutya viszont tökéletes társa, testőre lehet egy kisebb gyereknek is.

Ridgeback és más házikedvencek

A ridgeback, annak ellenére, hogy vadászkutya és minden után megindul, ami mozog, nagyon jól kijöhet a házikedvencekkel. Ismerünk ridgebacket, amelyik cicával, sünivel, vadászgörénnyel él együtt probléma nélkül. Sok lovas tartja ezt a fajtát és együtt járnak ki terepre kutyával és lóval. Természetesen ez szoktatás és a kutya számára is világos szabályok lefektetése után működik. Egy olyan ridgeback, amelyik sosem látott másik állatot, valószínűleg nem lesz azonnal a házikedvencünk legjobb barátja.

Ridgeback és más kutyák

A ridgeback játékstílusa egyedi. Egy kölyök velociraptor és egy tornádó keveréke. Imádja a kergetőzős, futós, bunyós játékokat és ez egy kívülállónak akár durvának is tűnhet. Ezt kevés fajta tolerálja – főleg, a hasonló habitusú fajtákkal jön ki jól. Így ne vedd zokon, ha a kutyafuttatókban nem mindig lesztek közkedveltek. Az ivarérett kanoknál előfordulhat dominánsabb viselkedés a többiekkel szemben. Ilyen esetekben megfelelő tréninggel, gyakorlással nagyon jó eredményeket lehet elérni azért, hogy a kutyánk bármilyen közösségben együtt tudjon működni a többi egyeddel.

Sokszor felmerül kérdésként a rodéziai ridgeback kölyök ára is.

Az ár széles skálán mozog, de azzal nem járunk messze a valóságtól, ha kb. 800-2500 EUR közöttre mondunk átlagárat egy egészségügyi szűrésekkel rendelkező szülőktől származó egészséges, törzskönyvezett kölyökre. Természetesen pontos információval mindig az adott tenyésztő tud szolgálni. Érdemes több tenyésztőnél érdeklődni, hiszen elképzelhető olyan indok, amely esetében kedvezményesebb áron keresnek szerető gazdát egy kölyöknek vagy pedig ott van a fajtamentés is, ahol a tenyésztői árak töredékéért tehetjük jobbá egy megunt, mentett (általában felnőtt) ridgeback életét.

Természetesen még ezer és egy kérdésed lehet a fajtával kapcsolatban. Ezekre szívesen válaszolunk mi is, illetve a tenyésztőink és a gazdik is lelkesen mesélnek a kedvenc fajtánkról.

Ha a fentiek olvasása után is szeretnéd az életedet egy rodéziai ridgebackkel megosztani, akkor keresd fel ajánlott tenyésztőinket vagy pedig a fajtamentést. Örömteli és élményekben gazdag „ricsis” éveket kívánunk!